Concrete Column Tie Spacing: What the Rule Says

How far apart can the ties in a concrete column be? Two engineering summaries give the same three-way limit, one citing ACI 318-11 and one citing ACI 318-19. This article walks through that limit, checks it by hand, and says plainly what it cannot confirm.

Quick Answer

As summarised by STRUCTURE magazine (ACI 318-11) and ideCAD (ACI 318-19), tie spacing may not exceed the least of 16 vertical bar diameters, 48 tie diameters and the least column dimension. ACI 318 itself was not read for this article. Real columns follow the project drawings or an engineer.

What Limits Column Tie Spacing?

The smallest of three numbers caps the spacing between ties, according to two summaries of ACI 318. STRUCTURE magazine (Jerod G. Johnson, Ph.D., SE, September 2014) describes the ACI 318-11 Chapter 7 provision as 16 vertical bar diameters, 48 tie diameters, or the least column dimension. The ideCAD help page, which summarises ACI 318-19, gives the same three limits for center-to-center spacing.

This article keeps the two editions apart, even though the summaries match. CalcNote, a small calculator site, repeats the 318-19 limits and calls itself a secondary summary, so it counts as corroboration only. Each column gets its own answer, because bar size, tie size and column size change which of the three limits is smallest.

Nothing here is a design. The concrete column calculator counts concrete volume only, and it sizes no ties or bars.

Tie rules as summarised by each source (ACI text not read)
Rule Value Source and edition
Maximum center-to-center spacing Least of 16 bar diameters, 48 tie diameters, least column dimension STRUCTURE (ACI 318-11, Chapter 7); ideCAD (ACI 318-19)
Tie bar size No. 3 around No. 10 or smaller bars; No. 4 around No. 11 or larger or bundled bars ideCAD (ACI 318-19)
Lateral support Every corner and alternate bar held by a tie corner with an included angle of 135 degrees or less ideCAD (ACI 318-19)
Unsupported bar None farther than 6 in clear on each side along the tie from a supported bar ideCAD (ACI 318-19); Concrete International abstract
Seismic provisions Much tighter spacing possible, typically not more than 6 in STRUCTURE (ACI 318-11, Chapter 21)

How Do You Work the Spacing Out by Hand?

Find 16 times the bar diameter, 48 times the tie diameter and the least column dimension, then take the smallest. A bar’s diameter in inches is its bar number divided by 8, which is this article’s arithmetic and not a source figure. So #3 is 0.375 in, #4 is 0.500 in, #5 is 0.625 in and #6 is 0.750 in.

These checks are arithmetic on the summarised rule, not designs. All three use #3 ties, which the ideCAD summary pairs with bars of #10 or smaller. The tie limit is 18 in each time because the tie is the same: 48 x 0.375 = 18 in.

  1. #4 bars, #3 ties, 12 in column. 16 x 0.500 = 8 in; 48 x 0.375 = 18 in; least dimension 12 in. The least is 8 in.
  2. #5 bars, #3 ties, 16 in column. 16 x 0.625 = 10 in; 48 x 0.375 = 18 in; least dimension 16 in. The least is 10 in.
  3. #6 bars, #3 ties, 14 in column. 16 x 0.750 = 12 in; 48 x 0.375 = 18 in; least dimension 14 in. The least is 12 in.
Three tie spacing limits for three worked examples Horizontal bars drawn at one scale of 20 pixels per inch. Example 1, number 4 bars, number 3 ties, 12 inch column: 8 inches for 16 bar diameters (governs), 18 inches for 48 tie diameters, 12 inches for the least dimension. Example 2, number 5 bars, number 3 ties, 16 inch column: 10 inches (governs), 18 inches, 16 inches. Example 3, number 6 bars, number 3 ties, 14 inch column: 12 inches (governs), 18 inches, 14 inches. The three limits, in inches, for each worked example One scale for every bar: 20 px per inch. The shortest bar in each group (teal) governs.

Example 1: #4 bars, #3 ties, 12 in column 16 x bar diameter 8 in (governs) 48 x tie diameter 18 in Least dimension 12 in

Example 2: #5 bars, #3 ties, 16 in column 16 x bar diameter 10 in (governs) 48 x tie diameter 18 in Least dimension 16 in

Example 3: #6 bars, #3 ties, 14 in column 16 x bar diameter 12 in (governs) 48 x tie diameter 18 in Least dimension 14 in

Arithmetic on the summarised rule (bar diameter = bar number / 8 in), not a design.

In all three examples the bar-diameter limit is the shortest bar.

What Do Tie Size and Bar Support Add?

The ideCAD summary of ACI 318-19 adds a minimum tie size and a bar-support rule on top of the spacing limit. It pairs a No. 3 tie with No. 10 or smaller longitudinal bars. It pairs a No. 4 tie with No. 11 or larger bars or bundled bars. For bar numbering, see our guide to rebar size numbering.

The same page says every corner bar and every alternate bar needs lateral support from a tie corner with an included angle of not more than 135 degrees. It also says no unsupported bar may sit farther than 6 in clear, on each side along the tie, from a supported bar. CalcNote repeats both points for 318-19.

A Concrete International abstract (DeGagne, Erdogmus and Savage, 2016) states the 6 in rule as well. It says the requirement dates from the 1963 Code and that the clear spacing limit was apparently based on the experience of committee members. The sources read state the rule, not how to detail it.

Illustrative plan view of a tied column Not to scale and not a design. A square column section shows eight dark vertical bars, four at the corners and four at the middle of each side, a navy rectangular tie around them and one coral line across the column joining the two side bars. Callouts, each labelled as the ideCAD summary of ACI 318-19: a tie corner has an included angle of 135 degrees or less, and no unsupported bar is more than 6 in clear along the tie from a supported bar. Illustrative plan view: not to scale, not a design Tie corner holds a corner bar Included angle 135 degrees or less (ideCAD, ACI 318-19 summary) No unsupported bar beyond 6 in clear Measured along the tie, each side, from a laterally supported bar (ideCAD, ACI 318-19 summary) Dark dots: vertical bars. Navy outline: tie. Coral line: an added tie across the column. The picture shows no hooks, because the sources read here state no hook rule for ordinary ties.
An illustrative plan view; the drawings for a real column show the actual layout.

Do Earthquake Rules Change Tie Spacing?

Yes, STRUCTURE says the seismic provisions can change the answer. It calls the ACI 318-11 Chapter 21 provisions far more complex than Chapter 7 and says they may require a much tighter spacing, “typically not more than 6 inches”.

The magazine article is titled as a question, “Do ACI Seismic Provisions Apply?”

This article gives no other seismic figure. It also cannot confirm hook rules for ordinary ties. The 135 degrees in the support rule is an included angle at a tie corner, not a hook angle. Look for seismic notes on the drawings before applying the ordinary limit.

Who Sets the Spacing on a Real Job?

The project drawings or a structural engineer set it, and local code governs small residential piers. That is a recommendation to follow the plans, not a sourced rule. A web page cannot see your plans, your code edition or your seismic category, which is why this article stops at the summarised rule.

Our guide on when a wall needs an engineer makes the same point for walls. Other structural concrete calculators cover volumes for related members.

Checking tie spacing in four steps A left-to-right flow of four boxes. Step 1: confirm the plans or ask the engineer. Step 2: find the code edition your job uses. Step 3: apply the three limits, which are 16 bar diameters, 48 tie diameters and the least column dimension. Step 4: check whether the seismic provisions apply. Order of checks 1. Confirm the plans or ask the engineer 2. Find the code edition your job uses 3. Apply the three limits 16 bar diameters 48 tie diameters least dimension 4. Check whether seismic provisions apply The order is this article’s recommendation, not a sourced procedure.
Start with the plans; the code limits come after.

What Does the Column Calculator Count?

It counts concrete volume for round or square columns, and ties and bars come from the drawings. Its own example is four 12 in round columns, 9 ft tall, with 10% waste. The calculator page gives an 80 lb bag a yield of 0.60 cu ft, and says reinforcement, size and load capacity come from a code or an engineer.

  • One column. Area = pi x 0.5 x 0.5 = 0.7854 sq ft; x 9 ft = 7.0686 cu ft.
  • Four columns. 7.0686 x 4 = 28.27 cu ft; x 1.10 for waste = 31.10 cu ft.
  • Yards and bags. 31.10 / 27 = 1.15 cu yd; 31.10 / 0.60 = 51.8, so 52 bags of 80 lb.
Count the concrete for your columns

Enter your column size, height and number into the column concrete volume tool for cubic yards and bags. Ties and bars still come from your drawings.

FAQs About Column Tie Spacing

How far apart can column ties be?

As summarised by STRUCTURE (ACI 318-11) and ideCAD (ACI 318-19), no farther than the least of 16 bar diameters, 48 tie diameters and the least column dimension. Seismic provisions can be tighter.

What size tie goes with which column bar?

The ideCAD summary of ACI 318-19 pairs a No. 3 tie with No. 10 or smaller bars. It pairs a No. 4 tie with No. 11 or larger bars or bundled bars.

What is the 6 in clear rule for column bars?

In the ideCAD summary of ACI 318-19, no unsupported bar may be farther than 6 in clear, on each side along the tie, from a laterally supported bar.

Does tie spacing change in earthquake zones?

It can. STRUCTURE says the ACI 318-11 Chapter 21 seismic provisions may require much tighter spacing, typically not more than 6 inches. Your drawings show whether they apply.

Can the column calculator work out ties?

No. The calculator counts concrete volume for round or square columns only. It does not size ties, count bars or check load capacity. Those come from the drawings or an engineer.

Where do the column tie rules come from?

They come from ACI 318. This article did not read the code itself. It relies on summaries by STRUCTURE magazine (318-11) and ideCAD (318-19), so check the edition your job uses.

Who sets tie spacing for a real column?

The project drawings or a structural engineer set it. Small residential piers fall under local code. Follow your plans rather than a general rule from a web page.

Sources and Further Reading

References Used in This Article

Tie spacing is set by the code edition and the drawings for your column, so follow your plans or ask an engineer. The rules here are secondary summaries, and ACI 318 itself was not read. Reviewed for accuracy by Prof. Dr. Khalil Mudassar, PhD. Last updated 2026-10-21.